Het basis cv

Kenmerken van het basis cv

Een basis cv is een overzicht van je carrière/levensloop tot nu toe en dient als leidraad voor jezelf. Het is de ‘moeder’ van alle cv’s die je in de toekomst gaat versturen.

Je bewaart je basis cv voor jezelf en hierin houd je uitgebreid bij wat je tot nu toe gedaan hebt. Denk aan de studies en cursussen die je hebt gevolgd, de taken en verantwoordelijkheden die je hebt gehad, de prestaties die je hebt behaald en de vaardigheden die je hebt opgedaan. Vergeet hierbij ook je nevenactiviteiten niet.

Heb je een cursus op het werk gevolgd of ben je een nieuwe taalcursus begonnen? Werk je basis cv dan bij. Je wilt immers niets vergeten!

Inhoud van het basis cv

  • Functies (data, taken, verantwoordelijkheden, opgedane vaardigheden, competenties, prestaties)
  • Opleidingen, cursussen, studies (met vermelding van data, de belangrijkste vakken, studierichting, scripties etc.)
  • Stages (data, taken, verantwoordelijkheden, opgedane vaardigheden, competenties, prestaties)
  • Referenties ingedeeld per functie, stage, opleiding

Het basis cv aanpassen

Telkens als je naar een functie solliciteert, is het van belang dat je je basis cv aanpast en een aangepaste versie met je sollicitatiebrief meestuurt. Hierbij is het de kunst om je cv zoveel mogelijk op het functieprofiel af te stemmen, zodat je cv zoveel mogelijk ‘matcht’ met het profiel waar de recruiter naar op zoek is. Het doel is dat jouw cv eruit springt!
Onthoud dat als je solliciteert je het accent van je cv op de belangrijkste functie-eisen legt.

Hoe pas je je basis cv aan?

In elke vacature staan de gevraagde functie-eisen waarover iemand moet beschikken voor de betreffende functie. Neem deze goed door en pak je basis cv erbij. Probeer per functie-eis te bepalen of deze aansluit bij jouw opgedane werkervaring, gevolgde studies, vaardigheden en competenties. Benadruk deze overeenkomsten vervolgens in je cv en geef hierbij concrete voorbeelden van wat je kunt. Lees hier meer over hoe je je cv per sollicitatie kunt aanpassen.

Welk cv is voor mij geschikt?

Beschik je al een over een aantal jaar werkervaring, stuur dan een teruglopend cv met je sollicitatiebrief mee. Ben je net afgestudeerd en solliciteer je naar een startersfunctie, dan kun je beter voor een chronologisch cv kiezen. Solliciteer je internationaal, kies dan voor een europass cv. Als je al langer werkloos bent, niet over de juiste werkervaring beschikt, vaak van baan verandert of als je in je cv de nadruk op je vaardigheden en competenties wilt leggen, kun je beter voor een vaardigheden cv kiezen.

Bekijk ook deze interessante pagina’s voor een goede basis cv

  • Bekijk hoe je zelf een cv in Word kunt maken
  • 10 tips voor het maken van een goed cv
Bas Klein GeltinkEigenaar - Sollicitego

Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals. Hierdoor weet hij als geen ander hoe bedrijven selecteren, waar ze naar op zoek zijn en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden in de markt. Deze kennis deelt hij graag met jou. Voeg je e-mailadres nu onderaan deze pagina toe en Bas zal je op de hoogte houden van al zijn gratis tips!

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image