De elevator pitch is meer dan een modeterm!
Je staat op een feestje, hebt het naar je zin en ontmoet de hele avond nieuwe mensen. Dan raak je in gesprek met iemand die werkt in dezelfde branche als jij en op een positie waarin hij wellicht iets voor je kan betekenen. Nadat de andere koetjes en kalfjes de revue zijn gepasseerd, stelt hij de onvermijdelijke vraag: “En wat doe jij?” De glazen champagne maken het moeilijk om ter plekke een goede elevator pitch te bedenken, “..iets met computers”, stamel je. Je gesprekspartner kijkt je vertwijfeld aan.“Ik werk ook in de IT”, ‘corrigeer’ je jezelf. Het maakt weinig indruk. Diezelfde avond lig je in je bed en denk je terug aan dat moment. Waarom had ik geen goed verhaal paraat? Voor deze en vele andere momenten is het goed om een elevator pitch voor te bereiden.
Wat is een goede elevator pitch?
Het geheim van een goede elevator pitch is om niet zozeer te vertellen wat je doet, maar wat je biedt, toevoegt en zoekt! Het gaat dus niet alleen om wat jij kan, maar vooral wat jij voor de persoon aan wie je je jezelf ‘pitcht’ kan betekenen. Presenteer jezelf in oplossingen en probeer dit te doen in een halve minuut tot één minuut. Door deze tijdslimiet dwing je jezelf om een verhaal te formuleren die echt ingaat op de kern en dus krachtig overkomt. Hoe anders had het op het feestje kunnen lopen als je jezelf als volgt had gepresenteerd: “Ik heb 4 jaar ervaring als ontwikkelaar, in mijn huidige functie als medior programmeur ontwikkel ik slimme CRM software die de overheadkosten voor mijn werkgever met 20% drukken. We zijn momenteel bezig met de afrondingsfase van een intern IT-project waarin projectleider ben, als dit project is afgelopen wil ik eventueel een nieuwe stap zetten in mijn loopbaan.”
De kenmerken van een goede elevator pitch op een rijtje:
- Je biedt een oplossing voor een bestaand probleem bij bedrijven
- Je vertelt wat jouw toegevoegde waarde is dankzij deze oplossing
- Je sluit af met de wens om jouw kwaliteiten zo goed mogelijk in te zetten
- Dit verhaal vertel je in dertig tot zestig seconden
Extra Tips:
- Oefen je betoog! Let hierbij niet alleen op inhoud, maar ook op lichaamstaal
- Test je elevator pitch bij bekenden (of hieronder!), vraag of ze overtuigd zijn van je verhaal.
- Geloof in je verhaal, dan breng je het met enthousiasme
- Eindig met een vraag; zorg voor een follow up!
Laat jouw elevator pitch achter als reactie op dit artikel. Dan kijken we samen of deze nóg beter kan!
Auteur
Bas Klein Geltink
Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.