Vraag om hulp bij het solliciteren
Lukt het niet om zelfstandig een baan te vinden? Geen zorgen, je bent echt niet alleen! Belangrijk is dat je niet bang moet zijn om hulp in te schakelen. Het is juist een teken van kracht als je je kwetsbaar opstelt in situaties die je niet perfect beheerst. Voor het krijgen van hulp bij solliciteren volgen hieronder acties die je kunt ondernemen om die droombaan te krijgen.
1. Vraag familie en vrienden om hulp bij het solliciteren
Vraag aan mensen in je directe omgeving om steun. Dit is de meest gemakkelijke, veiligste en natuurlijk goedkoopste manier. Vraag je naasten om je te helpen en zo eerlijk mogelijk feedback te geven. Eerlijke feedback is ook de valkuil van deze methode, omdat je naasten vaak een vertekend beeld van je hebben en/of niet durven te zeggen waar het op staat. Een extern persoon heeft dit meestal niet en confronteert je met soms vervelende, echter wel noodzakelijke feiten.
Enkele tips
- Leg je vrienden en familie uit wat je precies zoekt en hoe ze je hiermee kunnen helpen.
- Maak ambassadeurs van je familie en vrienden door ze op de hoogte te houden van je sollicitatieproces. Deel je successen, hoe klein ze ook zijn!
- Je grootste kansen liggen in het netwerk van je vrienden en familie, maak hier gebruik van! Vraag ze bijvoorbeeld om je bij hun werkgever te introduceren.
- Voorkom dat je het altijd over werk zoeken hebt. Durf bijvoorbeeld op een verjaardag ook te zeggen dat je nu liever even ergens anders over praat.

2. Sluit je aan bij een werkzoekendenclub
Twee weten altijd meer dan één en samen kun je bijvoorbeeld kritisch naar elkaars sollicitatie kijken. Een leuke club die je hulp biedt bij solliciteren is bijvoorbeeld de Broekriem. Door het hele land worden er ook “Open Coffee” netwerkevenementen georganiseerd. Zie hier de agenda. Al is de Open Coffee een bolwerk van zzp’ers, het blijft wel een geweldige mogelijkheid om andere mensen te ontmoeten. Deze mensen staan allemaal open voor contacten met nieuwe mensen en zijn daardoor toegankelijker dan bijvoorbeeld een vreemde op straat. Ga hierheen met een instelling om mensen te ontmoeten, een bijdrage te leveren en later pas om hulp te vragen.
3. Hulp bij solliciteren door loopbaancoaching
Google even op “loopbaancoach” en je krijgt 206.000 hits! Dit zijn grote bureaus, maar vooral veel zpp’ers. Loopbaancoaching is vaak een intensief en langdurig traject, waarbij het belangrijk is om in het begin de juiste coach te kiezen.
Tips voor het kiezen van een loopbaancoach
- Weet je waar het probleem ligt en heb je hier een beetje hulp bij nodig? Zo ja, kies dan liever voor een simpelere en vele malen goedkopere en gerichte sollicitatietraining. Is je antwoord nee en heb je bijvoorbeeld al heel lang niet meer gesolliciteerd of weet je niet wat je wil op carrièregebied? Dan zou een loopbaancoach of een outplacementtraject (lees hieronder) iets voor jou kunnen zijn.
- Zoek eerst op internet naar vijf verschillende loopbaancoaches die je aanspreken.
- Vraag een vrijblijvende kennismaking aan bij elke loopbaancoach.
- Maak van tevoren een lijstje met vragen voor de coach, zodat je ze niet vergeet te stellen tijdens de kennismaking.
- Ontmoet de coach die je uiteindelijk ook gaat helpen. Sommige bureaus laten de kennismaking uitvoeren door iemand anders dan de uiteindelijke coach. Ik adviseer je om hier niet aan mee te werken. Mocht dit toch gebeuren, dan raad ik je aan de betreffende coach eerst te ontmoeten voordat je in zee gaat met het betreffende bureau.
- Zorg dat er een “klik” is met je coach. Zonder “klik” en vertrouwen ga je geen resultaten boeken.
- Maak van tevoren duidelijke afspraken over welk traject jullie samen gaan uitvoeren, welke kosten hieraan verbonden zijn en op welk termijn dit traject start en eindigt.
4. Hulp bij solliciteren door outplacementbureaus
De outplacementmarkt is de arbeidsplek in Nederland waar het grote geld in omgaat. Bedragen van € 5.000,- tot € 20.000,- voor trajecten zijn niet ongebruikelijk. Staar je niet blind op bedragen, het resultaat is waar het allemaal om draait.
Persoonlijk ben ik zwaar onder de indruk van de verkoopmanieren in deze branche, maar kan ik wel janken over de behaalde resultaten van de meeste outplacementbureaus. Uitzonderingen daar gelaten, maar het is een grof schandaal als ik zie welk resultaat werkzoekenden krijgen voor zo’n grote som geld.
Bij outplacement ligt het probleem bij de coaches. Deze coaches hebben doorgaans psychologie gestudeerd en zelf weinig tot geen ervaring met solliciteren. Zij zijn uitstekend in staat om mensen te doorgronden en te helpen met het beantwoord van de vraag “wat wil ik?” Deze psychologen zijn echter totaal vervreemd van de huidige arbeidsmarkt en slagen er daarom niet in hun cliënt te trainen naar de huidige vraag van de arbeidsmarkt. Resultaat: na een traject van een halfjaar zit er opnieuw een werkloze thuis bij wie de moed totaal in de schoenen is gezakt en die bovendien een paar duizend euro armer is.
Enkele tips
- Doe het niet! Doe je het toch? Bekijk dan dit outplacement aanbod.
- Zoek op internet naar verschillende outplacementbureaus die je aanspreken. Laat je niet alleen verleiden door flitsende websites of dat het bureau uitgekozen is door je huidige of ex-werkgever.
- Vraag bij minimaal vijf outplacementbureaus een vrijblijvende kennismaking aan.
- Maak van tevoren een lijstje met vragen voor de coach, zodat je ze niet vergeet te stellen tijdens de kennismaking.
- Ontmoet de coach die je ook gaat begeleiden. Sommige bureaus laten de kennismaking uitvoeren door iemand anders dan de coach die je gaat begeleiden. Dit raad ik ten strengste af, omdat het uiteindelijk niet de “verkoper”, maar de coach is die je gaat helpen om resultaten te boeken.
- Zorg dat er een “klik” is met je coach. Zonder “klik” en vertrouwen ga je geen nieuwe baan vinden.
- Maak van tevoren duidelijke afspraken over welk traject jullie samen gaan uitvoeren, welke kosten hier aan verbonden zijn en op welke termijn het traject begint en eindigt.
- Stel een (gedeeltelijke) no cure no pay voor. Dit betekent dat het je pas geld kost wanneer je een baan gevonden hebt. Als het outplacementbureau echt zulke goede resultaten boekt als ze zeggen, zullen ze hier geen probleem mee hebben.

5. Sollicitatieboeken helpen bij het solliciteren
Voor elk onderwerp is er wel een sollicitatieboek te vinden! Lees hier mijn boekrecensies, zodat je een goede keuze kunt maken welk boek bij jouw situatie past. Je kunt dit boek zelfstandig kopen, met andere werkzoekenden delen (sharing is caring) of lenen van de bibliotheek. Ben je helemaal blut? Je kunt natuurlijk altijd het boek gratis lezen in de bibliotheek! Een afsluitende tip: een boek lezen brengt je niet ver, het toepassen hiervan is het allerbelangrijkste!
6. Het UWV biedt natuurlijk hulp bij solliciteren
Het UWV is gratis en biedt een ontzettende schat aan kennis, middelen en niet onbelangrijk geld. Helaas wordt deze instantie geteisterd door onkundige leiders die geen stevige visie hebben. Het systeem is gebrekkig, echter toen ik als recruiter werkte, ben ik er wel een paar ijzersterke werknemers tegengekomen. Zij deden hun best om te dweilen met de (brand)kraan open. De kunst is om deze mensen te spotten, er een persoonlijke band mee te creëren en vervolgens te motiveren om jouw doelen te behalen.
Enkele tips
- Doe wat ze van je vragen. Doet je dit niet, dan gaan de alarmbellen in het computersysteem af en word je met een hoop extra werk opgezadeld.
- Zoek de gemotiveerde UWV-werknemers. Deze herken je aan hun snelle en adequate communicatie. Investeer in deze mensen en werk samen met hen richting een nieuwe baan.
- Negeer de klagende mensen die je tegenkomt. Dit is alleen maar negatieve energie en je hebt al je eigen energie nodig om positief te solliciteren.
7. LinkedIn-groepen
Vanuit je luie stoel ligt de wereld aan je voeten! En zijn duizenden mensen actief op LinkedIn die je kunnen helpen met een nieuwe baan. Ik adviseer je om actief deel te nemen in de groepen die voor jou belangrijk zijn. Dit kunnen specifieke vakgerelateerde groepen zijn, zoals bijvoorbeeld “PIM – Professionals in Metaal”, maar ook algemene groepen. Een groot voordeel is tevens dat je ook van een onbekende zijn/haar profiel kunt bekijken wanneer je een gezamenlijke groep deelt.
Enkele tips
- Doen!
- In ieder geval lid worden van de groepen Solliciteren en Netwerken & Vacature Voor jou.
- Lid worden met voor jou interessante en vakgerelateerde groepen. Recruiters zoeken hier steeds vaker naar de juiste mensen.
- Een bijdrage leveren aan de groepen en actief deelnemen in de gesprekken.
Hierboven heb je zeven ideeën kunnen lezen waar en hoe je om hulp bij het solliciteren kunt vragen. Deze lijst is verre van compleet. Heb jij nog meer tips? Deel ze hieronder, zodat ook andere werkzoekenden hiermee hun doelen behalen!
Auteur
Bas Klein Geltink
Bas is een expert op het gebied van solliciteren. Tijdens zijn loopbaan heeft hij o.a. duizenden sollicitanten geïnterviewd en trainingen gegeven m.b.t. het afnemen van sollicitatiegesprekken. Daarnaast onderhield hij contacten met eigenaren, recruiters en P&O-medewerkers, van kleine bedrijven tot multinationals.