Hieronder lees je de top vijf sollicitatieblunders met sollicitatietips om deze te voorkomen. Deze zijn geselecteerd uit anonieme praktijkervaringen van recruiters in dienst bij multinationals en kleine bedrijven. Lach om de blunders en pas de sollicitatietips toe om succesvol te solliciteren.
Sollicitatieblunder één:
Werkzoekende: “Ik ben flexibel”
Recruiter: “Welk voorbeeld kun je daar van geven?”
Hierop stond de werkzoekende op en draaide zichzelf in een yogastandje! Waarop de recruiter dacht: “Het gaat niet om een functie bij circus Rens.”

CV’s en motivatiebrieven staan vaak propvol met begrippen als flexibel, communicatief, resultaatgericht etc. Maar wat betekenen ze nou?
Sollicitatietip: Slechts een woord betekent nog niet veel, omdat bijna iedereen andere opvattingen heeft over een woord. Wees duidelijk d.m.v. een kort voorbeeld wat jij verstaat onder een woord zoals flexibel.
Sollicitatieblunder twee:
Werkzoekende: “Ik hoor graag van je.”
Recruiter: “Ik bel je terug.”
Wat de recruiter denkt: “Ik heb wel wat beters te doen.”
Iedereen die met recruiters te maken heeft (gehad) weet dat hij/zij vaak niet teruggebeld wordt. Hoe komt dat toch Recruiters hebben veel deadlines en worden constant op hun prestaties afgerekend. Voor deze prestaties ontvangen ze vaak hoge financiële beloningen. Hierdoor zullen zij zich slechts inzetten voor de werkzoekende die het snelst het meeste geld oplevert. Ben jij niet deze werkzoekende? Dan heb je letterlijk pech.
Sollicitatietip: Houd de regie in eigen hand en wees duidelijk. Vraag wanneer je een reactie kunt verwachten. Verstrijkt deze deadline, neem dan zelf direct contact op met de recruiter. Wees niet afwachtend maar zit er bovenop! Anders kan je wachten tot je een ons weegt.
Sollicitatieblunder drie:
Werkzoekende: “Ik moet solliciteren.”
Recruiter: “Wat voor baan zoekt u?”
Wat de recruiter denkt: “Willen of moeten?! Hebben we weer een kaartjeshaler.” Kaartjeshalers zijn werkzoekenden die geen baan willen maar een uitkering hebben en willen behouden. Om dit te bewerkstelligen gebruiken ze het visitekaartje van een recruiter als bewijsmateriaal. Hiermee tonen ze aan dat ze “druk” zijn met solliciteren.
Sollicitatietip: Laat je niet verwarren met een kaartjeshaler! Je moet niks maar je wilt toch een baan? Door te zeggen “ik wil solliciteren naar … (functie)” laat je veel beter een gezond enthousiasme zien!
Sollicitatieblunder vier:
Werkzoekende belt op na het versturen van zijn/haar sollicitatiebrief en zegt: “Ik ben de meest geschikte persoon voor de vacature.”
Recruiter: “Bedankt voor je reactie en ik zal deze meenemen.”
Wat de recruiter denkt: “Ga jij mij nu vertellen wat ik moet doen? Ik bepaal zelf wel of je geschikt bent of niet.”
Sollicitatietip: Jezelf aanprijzen is goed, laat echter de beoordeling of je de beste kandidaat bent voor de vacature over aan de recruiter. Het is de baan van de recruiter om de keuze te maken. Je gaat een bakker toch ook niet vertellen hoe hij zijn brood moet bakken?!
Sollicitatieblunder vijf:
Werkzoekende: “Ik las in de krant dat er bij een brand afgelopen weekend een magazijnmedewerker van jullie overleden is. Kan ik al solliciteren op zijn functie?”
Recruiter: “Stuur maar een open sollicitatie naar ons, info@… e-mail adres.”
Wat de recruiter denkt: “Wat een respectloos persoon, die willen wij niet in ons bedrijf hebben.”
Sollicitatietip: Om niet tussen de honderden sollicitatie e-mails te belanden is het raadzaam om slim te solliciteren. Er zijn echter grenzen! Deze slimmerik had beter de brand en het overlijden niet kunnen noemen. Slimmer is om nonchalant te vragen hoe en naar wie hij zijn sollicitatie kan sturen. Je mag je trouwens afvragen of je wel in dit magazijn wilt werken!
Jouw reactie is gewenst!
Heb je zelf een sollicitatieblunder mee gemaakt en/of heb je sollicitatietips? Of wil je gewoon reageren op bovenstaande? Doe dat hieronder!
Mijn grootste afknapper bij het lezen van brieven, is het aantal spelfouten dat je tegenkomt. Ook in jullie artikel staat menig fout! Laat je brief (of artikel) daarom altijd nakijken door iemand die verstand heeft van de Nederlandse taal. Of zijn jullie van mening dat een perfecte beheersing van de Nederlandse taal er niet toe doet?
Beste Bart,
Bedankt voor je reactie! Uit onderzoek is gebleken dat de grootste ergernis van een recruiter spelfouten zijn in een cv of brief.
Wij delen je mening volledig dat een artikel, maar ook een cv, in foutloos Nederlands dient te zijn. Als starter ben ik op dit moment een partner aan het selecteren die teksten voor mij zal nakijken. Tevens zal deze partner de cv’s en brieven van bezoekers als dienst gaan contoleren. Op deze manier kan ik de kwaliteit bieden die mijn bezoekers mogen verwachten.
Dat er voor deze tijd toch spelfouten in sluipen betreur ik ten zeerste. Dit is zeker niet de bedoeling en er zal in de toekomst met nog meer nauwkeurigheid getracht worden dit te voorkomen.
Normaals dank voor je reactie en wat vind je eigenlijk van de vijf blunders?