De 5 grootste ergernissen en don’ts tijdens je sollicitatie

De 5 grootste ergernissen en don’ts tijdens je sollicitatie

Vandaag is Ellen Snuverink, communicatiemanager bij Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht, aan het woord. Ze deelt uit eigen ervaring afknappers en ergernissen tijdens een sollicitatiegesprek.

Zwetende handen en een haperende stem. Het hoort er allemaal bij als je gaat solliciteren. Hoe graag je ook zou willen dat die zweethand spontaan ophoudt en je stem gewoon zijn normale hoogte aanhoudt, soms heb je dingen niet in de hand. Er zijn echter situaties waar je wel controle over hebt tijdens je sollicitatiegesprek en die van essentieel belang kunnen zijn of je wel of niet die leuke baan krijgt! Want vergis je niet, de grootste slippers zitten vaak in een klein hoekje en voordat je het weet, begeef je je in een very awkward situation… Daarom hebben wij voor jou de vijf grootste ergernissen en don’ts op een rij gezet, zodat je deze misstappen in ieder geval de baas bent wanneer je op gesprek mag bij dat bedrijf van je dromen!

1. Gooi niet je complete levensverhaal op tafel

De vraag ‘Vertel eens wat over jezelf’ is gemakkelijk gesteld en lijkt vrij simpel beantwoord. Maar niets is minder waar. Eén van de eerste valkuilen tijdens een sollicitatiegesprek is dat de sollicitant meteen zijn hele leven op tafel gooit met veel onnodige informatie. Je moet je voorstellen dat de persoon die tegenover je zit ook rustig in het gesprek moet komen en overdonderd wordt door je verhaal. Een eerste indruk is goud waard, dus zorg ervoor dat je die niet meteen saboteert. Met een elevator pitch kun je in dertig seconden kort maar krachtig vertellen wie je bent en welke leuke stappen je hebt gemaakt. Mochten ze meer willen weten over een bepaald onderwerp haken zij er vanzelf op in. En wat betreft dat levensverhaal… dat kan altijd nog als je daadwerkelijk de baan hebt gekregen!

2. Geen tas op schoot en trek je jas uit!

Een echte no go maakte ik laatst mee tijdens een sollicitatiegesprek toen de persoon in kwestie ging zitten met zijn jas nog aan en zijn tas op schoot. Alsof hij zat te wachten op de bus die er ieder moment aan kon komen. Het is lachwekkend, maar het gebeurt dus echt! Trek desnoods je jas vast uit en gooi hem nonchalant over je arm als je ongemakkelijkheden ter plekke wilt voorkomen. En plaats je tas keurig naast je stoel. Maakt het ook gemakkelijker om je notitieblok (met eventueel vragen die je hebt voorbereid) eruit te halen voordat het gesprek begint.

3. Non-verbale communicatie could be your silent killer

Sollicitanten zijn tijdens het gesprek vooral bezig met wat ze moeten zeggen. Wat vertel ik aan de persoon tegenover mij zodat ze mij uitnodigen voor het volgende gesprek of mij het liefst direct de baan aanbieden? Little do they know dat non-verbale communicatie ontzettend belangrijk is. Hoe goed je ook bent, als je in een gesloten houding zit met je armen over elkaar heen of per ongeluk gaapt omdat je door de zenuwen slecht hebt geslapen, zal de persoon denken dat je ontoegankelijk of niet geïnteresseerd bent.

4. Domme vragen bestaan!

Lees je als sollicitant altijd goed in en weet met wie je het gesprek hebt en wat hij/zij doet. Met alle online media vandaag de dag is het onmogelijk om dit niet te kunnen achterhalen. Als je vervolgens, omdat je je huiswerk niet goed hebt gedaan, vraagt aan de oprichter of directeur van een onderneming of hij/zij zijn baan leuk vindt, sla je wat mij betreft de plank volledig mis. Had je nu Google er maar even erop nageslagen om te zien dat je gesprekpartner de hoogste baas in de organisatie is in plaats van een random medewerker op de vloer.

5. TE is nooit goed…

Blijf vooral jezelf is een tip die je vaak online leest als je gaat solliciteren. Maar omdat je die baan bij dat vette kantoor graag in de wacht sleept, doe je jezelf toch nét even wat beter voor. Maar pas op dat je hier niet in doorslaat. Er is niets vervelender dan naar iemand luisteren die TE streberig is, TE energiek, TE betweterig of juist TE ontspannen is (en bijna in slowmotion praat). Zelfreflectie en bijsturing kunnen in dit soort situaties wel eens het verschil maken tussen success or failure.

Externe factoren liggen op de loer

De persoon die het sollicitatiegesprek afneemt, dient natuurlijk ook professioneel en gefocust te blijven. Al is dat niet altijd even gemakkelijk als je te maken krijgt met bovenstaande situaties of je zelf voor een interessante uitdaging komt te staan. Zo werd ik vorige week uitgedaagd door een grote bromvlieg die zich blijkbaar al in de kamer bevond. Halverwege het gesprek begon hij enthousiast door de kamer te vliegen. Toen ik het aanstipte, zei de sollicitant professioneel “Laten we net doen alsof hij er niet is” en ging keurig gefocust door met zijn verhaal. Ik aan de andere kant was volledig afgeleid door de vlieg die rondjes langs mijn hoofd vloog en kreeg nog maar weinig van zijn antwoorden mee. Ik was vooral aan het bedenken hoe ik subtiel die vlieg uit de kamer kon krijgen, terwijl ik mijn gezicht in de plooi probeerde te houden (anders voelt de sollicitant zich ook niet gehoord ten slotte). Na enkele minuten was mijn geduld op en heb ik het maar bespreekbaar gemaakt. “Ik doe even de deur open voor wat frisse lucht”. En jawel de grote bromvlieg vloog direct de gang in. Yes, twee vliegen in één klap! En vanaf dat moment was ik weer back in business.

Blog REACTIEs

heb er nog een voor je Ellen:
Bezig zijn met je mobieltje tijdens een solligesprek. Dat kan echt niet.

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image