6x onbekende sollicitatietips

6x onbekende sollicitatietips

Op sollicitatiegesprek komen bij een sollicitatiecoach vond ik toch wel een beetje spannend. Wat als ik nou ‘fouten’ zou maken? Dat zou hij natuurlijk snel genoeg merken en dan was het game over geweest. Uiteindelijk is het mij erg meegevallen en had ik gelukkig mijn afstudeeropdracht binnengesleept.

Achteraf gezien zou ik al mijn gesprekken uit het verleden beter hebben voorbereid. Ik heb tijdens mijn afstudeerstage heel wat sollicitatietips meegekregen, waarvan een paar waar ik zelf nooit was opgekomen. Soms heel simpel, misschien ken je ze al, maar ik vond het toch de moeite waard om de onbekende sollicitatietips met je te delen. Hopelijk gaan je volgende sollicitaties daardoor nog beter!

Onderscheidende sollicitatietips

 

1. Vacaturesites

Wist je dat werknemers zoeken via vacaturesites een bedrijf honderden euro’s kan kosten? Nu is dat voor de grote bedrijven misschien niet direct een probleem, maar als mkb-bedrijf moet je maar net geluk hebben dat je dan ook een goede werknemer hebt gevonden. Een flinke investering dus. Je begrijpt dat de voorkeur waarschijnlijk naar goedkopere opties gaat, zoals een oproep op de eigen website of social media van het bedrijf. Tot slot blijkt netwerken toch echt de beste optie! Kijk via LinkedIn of je een eerste- of tweedegraads connectie hebt met de betreffende recruiter of met iemand die bij het gewenste bedrijf werkt en probeer op die manier op een originele manier contact te leggen.

2. CV

Ook dit is per bedrijf verschillend, maar ga ervan uit dat een werkgever of recruiter ontzettend druk is en er honderden reacties op één vacature binnenkomen. Soms kijkt hij of zij dus minder dan tien seconden naar je cv. Nog iets: er bestaat dus blijkbaar een Applicant Tracking Systeem om de eerste selectieronde te automatiseren. Kort samengevat; een recruiter voert bepaalde trefwoorden in en een computer kijkt in hoeverre er een match is met jouw cv en/of brief. Kies je dus net een ander woord of ben je niet concreet? Kans dat je cv of brief meteen in de digitale prullenbak belandt, terwijl je nog zo goed kunt zijn. Feiten waar ik best wel van schrok. Kijk dus goed naar de trefwoorden die in de vacaturetekst worden gebruikt, pas ze toe en maak je cv aantrekkelijk en overzichtelijk, zodat iemand getriggerd wordt om verder te lezen.

3. Niet voldoen aan de functie-eisen

Nu ik op banenjacht ben, merk ik dat ik lang niet altijd aan de gestelde functie-eisen voldoe, terwijl ik wel een superleuke functie langs zie komen. Dan slaat de twijfel wel eens toe. Toch reageren of mezelf en het bedrijf de moeite besparen? Ik heb de tip gekregen het toch te doen. De kans is namelijk klein dat iemand precies in dat perfect geschetste plaatje valt. Als je voor ongeveer driekwart aan de eisen voldoet, heb je een grote kans dat je alsnog op gesprek mag komen. Dan hangt het van je motivatie en je concurrenten af of je het uiteindelijk wel of niet wordt. En vergeet niet: je leert dingen door ze te doen. Stel, je hebt geen ervaring met een bepaald softwareprogramma. Binnen een week kun je dat gewoon onder de knie hebben!

4. Bellen voor sollicitatie

Ik geef eerlijk toe dat ik liever mail dan bel, is toch wat ‘veiliger’. Toch blijkt het goed te werken als je het bedrijf opbelt met een paar vragen voordat je je sollicitatie de deur uitstuurt. Het toont veel interesse en motivatie en heel weinig mensen schijnen het te doen. Vervolgens kun je in je brief weer refereren aan het gesprek door in te spelen op de vragen die je hebt gesteld. Stel inhoudelijke vragen en stel dus geen vragen die je ook op de website had kunnen vinden. Dat komt dan weer een beetje knullig over.

5. Persoonlijkheid tonen tijdens gesprek

Tijdens een ander stagegesprek werd mij gevraagd om iets over mezelf te vertellen. Ik vertelde mijn naam, leeftijd, woonplaats en wat mijn studie inhoudt, dat was tenminste wat ik me kan herinneren. Dat was echter informatie die ze ook op mijn cv hadden kunnen lezen. Ze vroegen dan ook wie Vera als persoon was en wat ik in mijn vrije tijd deed. Het blijkt dus dat mensen op zoek zijn naar de persoonlijkheid achter de sollicitant. Zo kunnen ze bepalen of je binnen de bedrijfscultuur past en of je kunt bijdragen aan de doelstellingen. Ook kunnen ze dan een inschatting maken over je potenties. Ben je van plan om lang te blijven, wil je jezelf blijven ontwikkelen en hoe lang blijf je tevreden met je toegewezen werkzaamheden?

6. Vragen stellen

Ik heb geleerd dat het heel belangrijk is om betrokkenheid te tonen tijdens het sollicitatiegesprek en dat kan door de juiste vragen te stellen. Dus niet alleen naar het aantal teamleden en de werktijden vragen, maar vraag bijvoorbeeld naar de doelstellingen, naar de organisatiesfeer, tegen welke uitdagingen ze aanlopen of naar de reden dat deze vacature is uitgezet. Is het omdat iemand een andere baan heeft of zijn ze van plan uit te breiden? Hierdoor kun je ook beter je motivatie toelichten. Natuurlijk ben ik nu geen sollicitatie-expert en geven bovenstaande tips geen garantie tot succes, maar ik ben me wel veel meer bewust dat een gedegen voorbereiding het verschil kan maken.

Op zoek!

Nu heb je misschien wel begrepen dat ik als bijna-afgestudeerde op zoek ben naar een baan: het liefst een fulltime marketing/communicatiefunctie waarin content marketing, e-mailmarketing, social media, klantenbinding en/of storytelling centraal staan. Heb jij een tip voor mij? Ik hoor het heel graag!

GEEF JE MENING!

* VUL A.U.B. ALLE VELDEN IN

SUCCESVOL SOLLICITEREN DOE JE ZO!

Op zoek naar een baan of in de toekomst succesvoller solliciteren?
Ontvang mijn maandelijkse nieuwsbrief boordevol do's, don'ts en trends op het gebied van solliciteren!
INSCHRIJVEN
Ik hou ook niet van spam, je gegevens zijn dus veilig en uitschrijven kan op elk moment.
close-link
Sollicitego maakt gebruik van cookies. Hiermee analyseren wij het gebruik van onze website
zodat wij deze kunnen verbeteren. Lees meer hierover in onze
privacyverklaring.
close-image